Zeil het hele jaar door

Het allermooiste aan de zee en het strand is dat het een stukje natuur is die het hele jaar rond prachtig blijft. In de zomer is het makkelijk; de zon, de gezelligheid, het lange licht. Maar tegelijkertijd ook de drukte! In de herfst en winter is het strand eigenlijk perfect. De zon staat laag, de wind waait alle negatieve gedachten weg en de zee voelt zuiverend. De beste manier om de zee te beleven? Vanaf een boot, natuurlijk.

Hoe mooi motorboten ook zijn (wie wordt er nu niet gelukkig van een mooie Swiss Craft Cabin Cruiser, of een Peter Bieritz Motorsailer?), zeilen is een kunst, en zeilboten zijn kunstwerken. Maar zeilen is niet makkelijk. Niet alleen wat betreft de zeiltechniek, maar zeker ook wat betreft de voorbereiding en kleding. Zeilen vereist meer planning, inzet en zeker ook een bepaalde houding. Ben je klaar voor wat regen en wind in het gezicht?

Begin aan het begin: de schoenen. Die moeten natuurlijk waterdicht zijn, want er komt onvermijdelijk wat water in de boot of het nou zoet of zout is. Maar mogen ze ook een beetje stijlvol zijn? Want een goedkope rubberen laars is zeker praktisch, maar niet per se ideaal. Een favoriet zijn de schoenen van Gill. Dit Amerikaanse sportmerk is een van de grootste en oudste in de Verenigde Staten, en heeft gepatenteerd rubber in de zool dat je net wat beter beschermd tegen uitglijden. Want of je nu met een houten of plastic dek werkt, het is onvermijdelijk glad. Daarnaast zijn het ook mooie laarzen, een marineblauw, met een elegante witte streep langs de zijkant van de laars en een mooie witte zool. En de prijs valt ook niet tegen! Deze Gill laarzen zijn de koop op Amazon voor rond de vijftig euro.

Over de laars heen is het belangrijk om een watervaste broek te dragen. Een favoriet merk voor de watervaste kleding is absoluut Helly Hansen, een Scandinavisch merk wat in Nederland ook redelijk populair is. Het is duurzaam en relatief elegant. Winterkleding is nu eenmaal vaak niet de meest flatterende, maar dit merk doet z’n best! Als het aankomt op de jas geeft men vaak de voorkeur aan warmte boven watervastheid. Een waterresistente jas met een goede ganzenveren vulling geeft meer dan een dunne, volledige watervaste jas. De wind is de grote vijand op de zeilboot en de water kou die daarbij komt. Warm blijven is vaak moeilijker dan droog blijven, dus tenzij de weersvoorspelling is dat het eindeloos grote druppels gaat vallen, is het wijs te kiezen voor de grootste hoeveelheid warmte en isolatie. En draag natuurlijk een fijne fleece sjaal en watervaste handschoenen, misschien het meest belangrijke detail. Alles wat je aanraakt op de zeilboot is op een gegeven moment nat. En natte handschoenen maken je handen alleen maar kouder!

Verzamel al je warme, comfortabele en waterdichte kleding, en ga het water op! De zee geeft ons altijd meer terug dan we verwachtten. En onthoud: in de beste stormen staat de meeste wind, dus een beetje regen? Dat is niks!