Vrachtschepen

Niet alleen wegen, maar ook water wordt veel gebruikt als infrastructuur voor het transport van verschillende goederen. Dit transport wordt gedaan met vrachtschepen die ieder een groot aantal goederen transporteren naar een ander deel van de wereld. In vergelijking met alle andere manieren van goederentransport, bijvoorbeeld per vliegtuig of vrachtwagen, is zeevracht een milieuvriendelijker alternatief. Daarnaast varen deze schepen volgens een bepaald schema, wat betekent dat de aankomsttijden van zeevracht altijd voorspelbaar zijn, dit in tegenstelling tot transport over de weg.

Hoewel het aanschaffen van tweedehands en refurbished producten, bijvoorbeeld de aanschaf van een refurbished macbook pro, nog milieuvriendelijker is, is zeevracht zo’n beetje de beste manier om de aanschaf van nieuwe goederen zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Daarnaast is zeevracht ook goedkoper ten opzichte van wegtransport en luchttransport.

Vooral voor bedrijven die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke en goedkope transportoptie, is zeetransport per vrachtschip de perfecte keuze.

Er zijn verschillende soorten vrachtschepen die allemaal voor verschillende soorten goederen worden gebruikt.

Autoschepen

Zoals de naam al aanduidt, worden deze vrachtschepen gebruikt voor het transporteren van auto’s en vrachtwagens. De schepen zijn voorzien van laad- en losbruggen zodat voertuigen het schip makkelijk op en af kunnen rijden. Door de vierkante vorm van het schip kunnen heel wat voertuigen getransporteerd worden.

Bulkcarriers

Een bulkcarrier is gespecialiseerd in het transporteren van droge stortgoederen. Deze goederen zijn niet verpakt en worden in het laadruim van het schip vervoerd, afgedekt met zware luiken. De meeste van deze boten komen uit Japan, China en Korea. Ruim 35% van alle transportschepen ter wereld zijn bulkcarriers.

Tankers

Deze tankers worden gebruikt voor het transporteren van bepaalde vloeistoffen en gassen. Deze schepen kwamen op in het laatste deel van de negentiende eeuw omdat er rond deze tijd steeds meer olievelden werden geëxploiteerd.

Ertstanker

Deze schepen worden ook wel OBO-carriers genoemd. Dit staat voor Oil, Bulk en Ore. Dus, Olie, bulk en erts.

Containerschepen

De goederen die je koopt, worden voornamelijk per containerschip vervoerd. Een groot aantal containers wordt gevuld met stukgoederen die vervolgens per schip naar een ander werelddeel worden vervoerd. Als je ooit iets vanuit China hebt besteld, is er een hele grote kans dat jouw bestelling per containerschip over zee werd vervoerd.

Zware lading schepen

Zoals de naam al aangeeft, zijn deze schepen speciaal ontworpen voor zware ladingen. De goederen die met een zware lading schip worden vervoerd kunnen zeer gevarieerd zijn. Zolang het maar gaat om goederen met een heel zwaar gewicht.

Veeschepen

Een veeschip is een schip waar dieren op worden vervoerd. Voorbeelden van deze dieren zijn schapen, geiten, koeien, varkens en kippen. Paarden, struisvogels, kamelen, herten en levende vissen worden ook met deze schepen vervoerd. Deze veeschepen zijn vaak aangepaste containerschepen of schepen die speciaal voor het vervoer van dieren werden ontworpen.