Wat voor kleding trek je aan wanneer je gaat varen?

Of u nu een plezierjacht bezit, een klein sloepje of een zeilboot, een goede voorbereiding voor een dagje varen is het halve werk. Ondanks dat er het hele jaar door gevaren wordt, is de tijd zo rond Pasen voor de meeste bootbezitters het startschot van het vaarseizoen. En dan is het natuurlijk erg belangrijk om goed voorbereid uit varen te gaan. Dit kan echter voor een heleboel stress zorgen.

Om een groot deel van deze stress bij u weg te nemen hebben we daarom een simpele checklist voor u opgesteld, zodat u een overzicht hebt van de meest belangrijke kledingstukken waaraan u moet denken. Zeker voor beginnende booteigenaren zal dit een handige leidraad zijn en zult u de vaartocht op een meer relaxter manier kunnen starten.

Het is absoluut niet onverstandig om speciale kleding aan te trekken wanneer u er een dagje met de boot op uit trekt. Denk er in ieder geval goed over na voordat u van huis gaat. Om te beginnen kan het flink kouder uitpakken op een boot. Want ondanks dat de temperatuur op de wal misschien heerlijk aanvoelt, kan het op een boot flink waaien. Zeker kleine kinderen en oudere mensen kunnen het hierdoor snel koud krijgen.

Neem daarom voor uzelf en uw kroost een lekker warm vest mee van bijvoorbeeld de Kidsbrandstore. Zo’n warm vest moet in principe behoren tot de standaard uitrusting. Daarnaast is een lange broek ook zeker aan te raden. Niet alleen voor de kou maar ook ter bescherming van je knie├źn kan dit een welkom kledingstuk zijn.

Ook wat betreft schoeisel zijn er een aantal dingen waarop u moet letten. Draag bijvoorbeeld nooit schoenen met leren zolen of hakken. Op dergelijke schoenen glijd je veel gemakkelijker uit, en wanneer je lelijk ten val komt kan dit een naar einde van een fijne dag varen betekenen. Daarbij kunnen leren zolen en hakken lelijke krassen op uw teakhouten dek achterlaten, en dat wilt u uiteraard ook niet. De reden dat veel booteigenaren schoenen dragen met een witte zool, komt trouwens omdat schoenen met zwarte zolen strepen kunnen achterlaten op een wit polyester dek.

Een hoofddeksel op uw hoofd is ook zeker een van de onmisbare items om mee te nemen. Liefst een petje met klep die strak genoeg op het hoofd zit, want u wilt natuurlijk niet dat uw pet na een zuchtje wind plots van uw hoofd af waait, niet waar? Een pet beschermt niet alleen uw haar tegen de wind, maar biedt ook protectie tegen de felle zon op hete dagen. Doordat de wind op een boot hebt u minder snel in de gaten dat u een zonnesteek op aan het lopen bent. Een petje zorgt er dan in ieder geval voor dat de zon niet rechtstreeks op uw hoofd schijnt.