Robotschepen

 

Er worden verschillende aspecten van schepen van deze toekomstige generatie geanalyseerd, van technologie, veiligheid en ontwerp tot de wettelijke regels en voorschriften, door het opzetten van een netwerk van leveranciers om dit transportsysteem toe te passen naar een reeks commerciële producten, op korte en middellange termijn, volgens Rolls-Royce. Volgens Rolls-Royce zullen de toekomstige autonome vrachtschepen gigantisch zijn en eruit zien als walvissen met zeer vlakke en gladde dekken en zonder structuren boven hun oppervlak.

Deze schepen zullen navigeren met een enorme rust die bijna zachtjes langs de zeeroutes glijdt, aangedreven door ecologische motoren die vriendelijk zijn voor het milieu. Deze boten worden bestuurd met behulp van complexe groepen van sensoren, waaronder videocamera’s, infraroodsystemen, radars, microfoons, sonars, GPS en ook LIDAR, een technologie die het mogelijk maakt de afstand tot een object of oppervlak te bepalen met behulp van een laserstraal.

Een van de uitdagingen die dit facet van de robotschepen stelt, is om erachter te komen hoe je de verschillende soorten signalen die door deze systemen worden gebruikt kunt verwerken en real-time kunt laten werken, dat wil zeggen, direct en zonder vertragingen. Aangezien deze schepen zouden kunnen worden gebouwd zonder de behoefte aan verblijving van bemanning, kamers, reddingsboten of zelfs zonder dat er dekking nodig is, zouden hun constructie en werking veel goedkoper maken en ook meer vracht vervoeren kunnen vervoeren.

Robotschepen kunnen beslissingen nemen met verschillende mate van autonomie, van het uitsluitend volgen van de instructies van mensen die werken op computers zonder tussenkomst van

‘vlees en bloed’ operatoren en volgens Rolls-Royce zullen ze worden geprogrammeerd om in elk geval de optie te gebruiken die de taak vereist. Meestal, bijvoorbeeld op volle zee, zullen deze schepen autonoom kunnen navigeren, maar als er iets onverwachts gebeurt, zoals het detecteren van een onverwacht obstakel, kunnen hun computers hun correcties uitvoeren zonder menselijke tussenkomst, de goedkeuring van de operatoren vragen. voordat een actie wordt geïnitieerd of volledig wordt gecontroleerd.