Boten en schepen over de loop van de tijd

Sinds velen jaren, al duizenden jaren gebruikt men al boten en schepen voor veel verschillende redens. Hoewel het exacte tijdstip waarop de eerste boten of schepen verschenen niet bekend is, het is vijj waarschijnlijk dat de meest primitieve culturen boomstammen of huiden van opgeblazen dieren gebruikten om rivieren en meren over te steken. Natuurlijk denken we in eerste instantie aan transport, boten en schepen zijn gedurende millennia veel gebruikt om ons te transporteren voor belangrijke en soms ook recreatieve doeleinden. Kunnen drijven op het water is natuurlijk niet zo moeilijk, mensen oefenden dit al duizenden Jaren voor Christus uit. Met een paar planken hout die goed in elkaar zit heb je überhaupt al een boot, veel verschillende volken uit verschillende continenten maakten hier innoverende uitvindingen op. Al eeuwen geleden zagen we al hoe verschillende technologieën zich wisten te bevorderen en hoe ze met weinig materiaal en moeite een niet al grote boot te wisten produceren die honderden kilo’s aan boord konden hebben zonder dat dit enige slechte invloed had op de boot zelf. Boten waren ultiem om te gaan vissen en dergelijke dingen. Al in de eeuwen voor Christus zagen we verschillende culturen erg lange afstanden af te kunnen leggen met hun tienertijden modern boten, ze warden steeds effectiever en boten hadden een resistentie om tientallen kilometers vol te kunnen houden zonder enkel probleem. Hier hebben we het over culturen als de Kelten, Vikingen, Egyptenaren, Romeinen, Aziaten, indianen, enz.

In het oude Egypte hadden ze geen bomen, waardoor hun eerste boten waren gemaakt met papyrus of riet gebonden in al hun verlengingen. In Amerika en in Oceanië maakten de inlanders langere en smallere schepen, gemaakt van hout uit één stuk of uit meerdere stukken met vezels samengevoegd. Dit worden kano’s genoemd. Later aan hadden meerdere van deze volken continu zakelijke en commerciële relaties, dit zorgde voor uitwisseling van invloeden naar elkaar toe. Culturen en honderden van hun eigen uitvindingen werden nieuwe inspiraties voor elkaar. Dit was duidelijk in hun manier van ontwikkelen, hun bouwstructuren, de types van materialen die ze gebruikten, en meer. Onder andere ontwikkelden verschillende volken de structuur van hoe boten werden gemaakt, het materiaal, ze varieerden veel in bootstructuren en kwamen op nieuwe ideeën waarop boten beter zouden kunnen fungeren.

Langzamerhand werden diverse cultuur invloeden steeds meer zichtbaar in verschillende specifieke volken. Boten transporteerden niet alleen mensen maar ook objecten, dieren, etenswaren, materialen. Over de tijd werden boten steeds moderner. Veel varianten werden steeds groter, zo kwamen er bijvoorbeeld de oorlogsschepen, schepen volgeladen met wapens en munitie. Er kwamen schepen die de mensen naar andere verre landen en zelfs continenten. Deze hadden een hoge capaciteit om veel personen en dingen te transporteren. In de latere jaren werden boten en schepen steeds meer gebruikt voor recreatieve doeleinden. Boten bestaan in alle vormen en maten en ook voor alle verschillende functies.