Jachten

Een jacht is een boot 95% van de tijd bedoeld voor recreatieve doeleinden. Oorspronkelijk werd het omschreven als een snel en licht schip dat door de Nederlandse marine werd gebruikt om piraten en andere overtreders rond en in de wateren van Nederland te achtervolgen. Nadat Charles II van Engeland een jacht koos als het schip van zijn keuze om vanuit Nederland terug te keren naar Groot-Brittannië, begonnen deze schepen gebruikt te worden om belangrijke mensen te vervoeren.

De jachten onderscheiden zich voornamelijk door hun doel van vrije tijd doorbrengen, het was pas op het stoomschip en andere soorten motorboten dat de term jacht beroemd begon te worden in luxe- en pleziervaartuigen. Later werd de term jacht gebruikt om te verwijzen naar boten met een motor die hoofdzakelijk voor privédoeleinden worden gebruikt.

De grootte van de jachten varieert meestal tussen de 10 en 100 meter. Luxe jachten van minder dan 12 meter worden gewoonlijk “cruisers” genoemd. Een megajacht verwijst meestal naar een van meer dan 30 meter en een superjacht naar een van meer dan 60 meter. Natuurlijk zijn deze maten klein in vergelijking met de lijncruisers en de oliecontainerschepen.

Onder jachten vinden we de megajachten, dit is een jacht voor uitzonderlijk grote groepen en grote gezinnen. Ze zijn de ultieme in grootte, prestaties en luxe. Deze grote jachten hebben een

capaciteit van 100 personen en meer en ze hebben alles van zwembaden tot disco’s, bioscopen, conferentiezalen, spa’s en sportscholen. Jachten met een grote motor, deze zijn meer geschikt voor gezinnen en grote groepen, want ze zijn ruim, stabiel en ontworpen voor puur comfort. Ze zijn ook uitgerust met onvergelijkbare watersport- en recreatiefaciliteiten. Prestatie-motorjachten, de kleinere, prestatie- motorjachten zijn ideaal voor degenen die de kust in korte tijd meer willen verkennen en de echte glorie en adrenaline van de super jachten zoeken. De elegante lijnen, de benijdenswaardige stijl en de kracht en snelheid bij aanraking van het gaspedaal maken het een zeer populaire optie voor de kust en in havens.

Ook hebben de moderne zeilboot, deze is perfect voor degenen die de grootte, het comfort en de faciliteiten van een motorjacht willen, maar met de flexibiliteit om de zeilen af en toe te openen. Ze hebben alle comfort van een motorjacht met de onbetwiste aantrekkingskracht van zeilen. Er is ook de klassieke zeilboot, deze is voor degenen die een echte zeilervaring willen of die de ware romantiek en opwinding van het zeilen willen vastleggen. Ze hebben misschien niet het niveau van luxe en comfort van een motorjacht, maar voor echte zeilers is er zeker geen andere optie.