Een bootje huren is de trend van tegenwoordig

Varen is trendy en dat komt goed uit in een land waar zoveel water is. Er zijn een groot aantal plekken in Nederland waar je het water op kunt gaan en als je zelf niet in het bezit bent van een boot, dan bestaat op veel plaatsen de mogelijkheid om een boot te huren. Voor sommige boten heb je echter een vaarbewijs nodig, maar er zijn genoeg andere boten waarvoor dat niet nodig is. Je kunt een boot huren voor enkele uren of voor een hele dag: ideaal voor als je met vrienden of familie een leuke dag op het water wilt doorbrengen.

Genieten van een dag op het water

Neem je picknickmand mee, trek je nieuwe comfortabele outfit van NA-KD aan en de dag op het water kan beginnen. Check vooraf altijd even de weersverwachtingen en pas je vaarroute én je kleding hierop aan. Die leuke top op je nieuwe short kan nog zo leuk staan, maar als er een frisse bries vanaf het water opsteekt, zoals dat op de Waddenzee vaak het geval is, kun je beter ook een trui, jas of lange broek meenemen. Het zou immers jammer zijn als je niet kunt genieten van je dag op het water omdat je het voortdurend koud hebt.

Het IJsselmeer verkennen

Ook zeilen op het weidse IJsselmeer is een bijzondere ervaring. Het is leuk om aan te leggen in de historische havens van de voormalige Zuiderzeestadjes. Heb je de zeilkunst (nog) niet onder de knie dan kun je overwegen om eerst een zeilcursus te doen. Uiteraard kun je ook een ander type boot huren, waarmee je bijvoorbeeld om het schiereiland Marken zou kunnen varen. Ook een bezoek aan het voormalige forteiland Pampus is de moeite waard.

Eindeloos varen op de binnenwateren

Behalve het IJsselmeer en de Waddenzee zijn er ook nog talrijke binnenwateren waar je kunt genieten van het varen, bijvoorbeeld tussen de wuivende rietvelden in Overijssel. Varen door het prachtige stadje Giethoorn is ook bijzonder. Een bezoek aan de Hanzestadjes via het water is een andere mogelijkheid. Maar ook de Zeeuwse eilanden hebben veel te bieden: mooie vaarwateren door prachtige natuurgebieden. Een andere optie is om door de Biesbosch in Noord-Brabant te varen. Of je gaat naar Friesland om met een sloep de Elf Steden te verkennen. De aquaducten die daar door de jaren heen zijn aangelegd maken de pleziervaart nog eenvoudiger.

Mogelijkheden in elke provincie

Watersporters kunnen ook terecht in Limburg, Gelderland en Zuid-Holland. De Maasplassen in Midden-Limburg vormen een uitgestrekt en aaneengesloten netwerk van kleine en grote plassen en in Gelderland bevindt zich de prachtige Maas-Waalroute. Het waterrijke Groene Hart gebied van Zuid-Holland bestaat uit vele plassen, meren, sloten en riviertjes, maar varen door Delft is natuurlijk ook erg leuk.